IBER-SWISS CATERING PLANTS

CLIENT: IBER-SWISS
Málaga, Madrid and Barcelona,(Spain)

Projects for industrial buildings for the Iber-Swiss company in the catering plants in Malaga and Madrid.
The Malaga catering plant is a new installation within the airport that can supply 3,000 meals/day. With a built area of 2,500 m2, it incorporates the latest production technologies, making it one of the most modern plants and ensuring the quality and sanitary conditions required of this type of installation at all times.
The Madrid plant required a project to reform and enlarge the installations. As an initial step, a master plan was prepared that involved successive stages for undertaking the project that were compatible with the plant’s normal functioning. Phases I and II were then presented in which some of the planned works were undertaken: the companies building, exterior parking for the fleet of trucks and cars, interior reforms and the improvement of the wastes handling system.
In Barcelona, the foundations were built with a 50 cm solid concrete slab that spreads the loads evenly on the silty clay land with a high water table level. The semi-basement is designed as a perimeter of concrete walls and pillars of the same material to facilitate the forming of an enclosure impermeable to underground water. On the other hand, the ground floor has two types of structures, the above mentioned one of concrete and another of steel with large spans to allow the operation of the most industrial area of the plant. Notable was the construction of the floor structures with solid concrete slabs able to withstand high spot loads and spread them to the rest of the structure.
The building won the architectural prize in the “New plant uses” category awarded by Prat de Llobregat Town Council.

PHOTOVOLTAIC PERGOLA IN THE FORUM 2004

CONSTRUCTION PROJECT AND TECHNICAL ASSISTANCE TO THE CONSTRUCTION MANAGEMENT
Barcelona

The urban projectsof the Forum 2004 were to include a photovoltaic plant of 4,600 m2 capable of generating 1.3 MW of electrical energy. The supporting structure, with a maximum height of almost 52m, had to allow the orientation of the surface southwards with an inclination of 30º, in addition to providing a large area of shade on the esplanade of the Forum and the Marina.

The design, developed by architects Elías Torres and José Antonio Martínez Lapeña jointly with Esteyco, consisted of a large metal pergola located at the southwest end of the esplanade above the Sailing School. Four planes of concrete with heights of between 22 and 45m rise from the roof of the School and act as a pedestal. The combination of concrete and steel made it possible to meet the functional requisites of the plant and the architectural factors of a structure of such importance and symbolism in an outstanding space like the Forum.

PLAZA DE LAS GLORIAS

CLIENT: BIMSA
Barcelona (Spain)

The Plaza de las Glòries is located in a geologically complex area due to the formations in the Barcelona plain and the River Besòs delta.

From  a geotechnical point of view, these are very different environments with the presence of over-consolidated clay in the first part of the structure and the presence of medium sand in the second part. Added to these features is the presence of the water table at a level which, at the lowest point, provides a water pressure equivalent to 18 m. The handling of the water table during the excavation also influenced the project’s activities since the position of the water level affected the stability of the interior excavation and was therefore on the critical path of the project.
Added to the inherent difficulties in underground work was the necessary exhaustive control required by an urban project. For this, the railway and metro tunnels and all the buildings within the highly affected perimeter were surveyed.
Also notable was the large quantity of utilities crossing the area of the tunnels’ alignment with the implications of propping, cutting and diverting and the need to keep most of them in service

LA LLACUNA STATION LOBBY, METRO L4

CLIENT: INFRAESTRUCTURES.CAT
Barcelona (Spain)

The purpose of the remodelling of the lobby on line 4 of the Barcelona Metro is to connect the two platforms with a walkway located between the roof and the tracks.
The proposal consists of guiding the user to the front of the tunnel in the area communicating with the station’s rectangular cross section, crossing over the metro tracks. The solution allows the demolition of the tunnel to be able to build the lobby without interrupting the service.