ROOFING OF THE RAILWAY ACCESS TO BARCELONA-SANTS STATION

CLIENT: BARCELONA REGIONAL, BIMSA
Barcelona (Spain)

The chellenge of this project was to design the structure for roofing the suburban and metro corridor between Hospitalet de Llobregat and the existing covered area near the Plaza de Sants in a section where the high speed line runs in a tunnel underneath. It forms the central piece of a set of solutionsdesigned to reduce the problem caused by the passing of the railway corridor in the Sants district of Barcelona.
The enclosing structure consists of a system of precast concrete structural latticework supporting the beams and plates forming the roof. The precasting responds to the need to adopt a construction system that allows quick delivery, limiting interruptions to the railway service to short and controlled possessions.
The glazed walls ensure the lightness and transparency of the complex in large sections and a garden avenue is proposed on the 700 m long roof to improve connectivity at the metropolitan level. AThis will allow the permeability of the corridor with overpasses and underpasses to be built with vertical connection elements, ramps, lifts and slopes, thus improving the quality of the adjacent public spaces.

Esteyco