REMODELLING OF THE MOLL DE LA FUSTA

CLIENT: SOCIEDAD MUNICIPAL DE APARCAMIENTOS Y SERVICIOS
Barcelona (Spain)

The remodelling of the Moll de la Fusta is designed to strengthen the character of the promenade, moving the fixed activities undertaken in the existing pavilions to the background. To ensure the physical and visual continuity of the new space, the underground car park vents were covered, the existing “trancadit” benches were removed, new slabs were built on the existing openings on the Ronda Litoral and the existing volumes were lightened, demolishing the buildings’ stone walls.
The new configuration of the promenade was formalised with the arrangement of a continuous plane paved with two types of contrasting wood, ipé and copper-treated pine, garden elements were incorporated along the existing pergolas and a 5 m wide band of micro agglomerate was laid on the sea side running longitudinally along the promenade in contact with the existing balustrade. The new limit on the city side was re-planned, modifying the access to the car park from the Vía Layetana and enlarging the promenade and making it more accessible to pedestrian flows with ramps and wide stepped sections.
There are two new buildings mixed among the existing pergolas next to the Paseo de Colón and facing the sea, thus providing adjoining shaded areas. These are two simple volumes, parallelepiped, measuring 47.7 x 7.80 m, roofed with a white concrete slab with exterior walls of folding sheets of wood and glass on the Colón and promenade sides, respectively.

Esteyco