LANDSCAPING OF THE ROOF AND RAILWAY AROUND SANTS STATION

CLIENT: BIMSA
Barcelona (Spain)

The arrival of the high speed railway at Sants station has propitiated the landscaping of an area of the district fragmented since the entry of the railway in the city. The project includes the covering of the railway as well as its adjoining spaces, small plazas and underpasses, totalling 800 m on the railway corridor, an area of 33,740 m2 to be landscaped.
The project’s objectives also include the incorporation of the improvement of the transverse pedestrian permeability by building adapted routes – with ramps, lifts and escalators – as well as the improvement of the environmental conditions in the district against noise and vibration.
The layout of slopes and pedestrian paths allows the creation of a quality urban space in which the central axis is perceived as a wide green avenue on the roof of the railway corridor, converting this degraded space into a central focus for the Sants district, a large green corridor that connects the resulting free spaces in the railway area both longitudinally and transversely.

Fuente imágenes: Barcelona d’Infraestructures Municipals, SA (BIMSA). Ajuntament de Barcelona. Autor: Martí Llorens

Esteyco