COMPETITION TO ENLARGE THE CAMP NOU FOOTBALL STADIUM

CLIENT: MARTINEZ LAPEÑA AND ELÍAS TORRES
Barcelona (Spain)

Competition for the project to enlarge the Camp Nou stadium, developed in collaboration with the Martínez Lapeña and Elías Torres architectural studio.
The remodelling of the stadium must encourage an essential urban transformation. The modernisation must not be an end but a means to approach this transformation and generate the resources necessary to carry it out.
The structure generates the image of the stadium and forms its public and urban spaces. Conceptually, it consists of a buried pedestal containing the functional spaces that serve as a powerful foundation for the new grandstand and for the steel ribs surrounding the grandstand and form the skin, roof and façade of the stadium.
The “pergola” structure, a succession of angular ribs, generates an atrium of 80 sloping columns.
The process of disassembling and building the third grandstand and the relevant part of the roof was designed to ensure the continuity of football games throughout the process.

Esteyco