LANDSCAPING OF MONTEMAYOR BAJO IN BENAHAVIS

CLIENT: SUP MONTEMAYOR BAJO COMPENSATION BOARD
Malaga (Spain)

The “Montemayor Bajo” sector SUP developed by the partial zoning plan for the property and its later adapting to the regulations for the definitive revision of the Benahavis general urban development plan sets a 257 ha area for tourism expansion to the south-west of the municipality.
The general criteria developed in the project are based on zoning the planned residential and commercial/hotel use integrated in the surroundings, protecting the existing landscape and balancing the necessary equipment for the landscaping of the sector.
The criteria chosen for assessing the sustainability of the landscaping are derived from the objectives set by the policies and programmes for urban zoning and sustainability developed internationally and nationally. These criteria are applied to the landscaping and construction of buildings throughout their service life from the town planning stage to the handling of demolition wastes and in the operation and maintenance of the homes.
A balance has been sought in the zoning between residential use, equipment and free areas, avoiding an excessive degree of isolated homes since they have a very high land consumption in an area with such a rough topography.
The existing entry roads were improved and complemented with other secondary ones to give the sector the required accessibility, ensuring the best physical and environmental location of the necessary equipment such as the sports installations, which were located taking advantage of the advantages of their location with views of the coast and sea front to Gibraltar.

IBER-SWISS CATERING PLANTS

CLIENT: IBER-SWISS
Málaga, Madrid and Barcelona,(Spain)

Projects for industrial buildings for the Iber-Swiss company in the catering plants in Malaga and Madrid.
The Malaga catering plant is a new installation within the airport that can supply 3,000 meals/day. With a built area of 2,500 m2, it incorporates the latest production technologies, making it one of the most modern plants and ensuring the quality and sanitary conditions required of this type of installation at all times.
The Madrid plant required a project to reform and enlarge the installations. As an initial step, a master plan was prepared that involved successive stages for undertaking the project that were compatible with the plant’s normal functioning. Phases I and II were then presented in which some of the planned works were undertaken: the companies building, exterior parking for the fleet of trucks and cars, interior reforms and the improvement of the wastes handling system.
In Barcelona, the foundations were built with a 50 cm solid concrete slab that spreads the loads evenly on the silty clay land with a high water table level. The semi-basement is designed as a perimeter of concrete walls and pillars of the same material to facilitate the forming of an enclosure impermeable to underground water. On the other hand, the ground floor has two types of structures, the above mentioned one of concrete and another of steel with large spans to allow the operation of the most industrial area of the plant. Notable was the construction of the floor structures with solid concrete slabs able to withstand high spot loads and spread them to the rest of the structure.
The building won the architectural prize in the “New plant uses” category awarded by Prat de Llobregat Town Council.

Esteyco